Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Redoxi reakciók

Főoldal » Középiskola » Kémia
474
Mekkora térfogatú oxigén gáz oxidál 1,8 g tömegű kálium-jodidot elemi jóddá egy savas vizes oldatban? A gáz nyomása 101325 Pa, hőmérséklete 20 °C. Az oxigén vízzé redukálódik a reakcióban
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
például:

4 `KI` + `O_2` + 2 `H_2SO_4` = 2 `I_2` + 2 `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

a sav nem derül ki a kérdésből, ezért szoktak inkább ionegyenletet írni:

4 `I^-` + `O_2`+ 4 `H^+` = 2 `I_2` + 2 `H_2O`

`M_(KI)` = 166 `g/(mol)`

1,8 g KI az `1.8/166` = 0,01084 mol = 10,84 mmol, ehhez az egyenlet szerint negyedannyi mol oxigén szükséges, ami n = `10.84/4` = 2,71 mmol.

p = 101325 Pa

T = 20 °C = 293 K

V = `(n*R*T)/V` = `(2.71*10^(-3)*8.314*293)/101325` = 65,17 `cm^3` oxigén szükséges.
1