Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendezés

Főoldal » Középiskola » Kémia
467
CuCl₂+KCN=K₂[Cu(CN)₃] + (CN)₂ + KCl

Az oxidációs számok változása alapján állapítsa meg, mi oxidálódik és mi redukálódik, valamint egészítse ki a reakcióegyenleteket a sztöchiometriai együtthatókkal! A reakciók vizes közegben történnek, ezért ahol szükséges, adjon vizet a komponensekhez!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `CuCl_2` + 8 `KCN` = 2 `K_2[Cu(CN)_3]` + `(CN)_2` + 4 `KCl`

A réz(II)-kloridban a réz redukálódik réz(I)-gyé (csökken).

A kálium-cianidban a szén +2-ről +3-ra nő, a diciánban (oxidálódik).

1:1 a változás, a többi cianid marad cianid formában (illetve komplexbe épül, de az oxidációs száma nem változik).

Víz nem kell, ionegyenlet:

2 `Cu^(2+)` + 8 `CN^-` = 2 `[Cu(CN)_3]^(2-)` + `(CN)_2`
1