Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm ha segítesz

Főoldal » Középiskola » Kémia
718
Hány gramm kén-trioxidot kell feloldani 20g 96tömegszázalékos kénsavoldatban ahhoz, hogy 100 százalékos kénsavat kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kén-trioxidot tekinthetjük egy olyan kénsavoldatnak, ami 100-nál több százalékos.

80 g kén-trioxidból lehet előállítani 98 g kénsavat

x g `SO_3`-ból `x/80*98` = `1.225*x` g kénsavat lehet előállítani. (Tehát a kéntrioxid egy 122,5%-os kénsav)

Keverési egyenlet:

`20*0.96+1.225x=(20+x)*1`

x = `(20-20*0.96)/(1.225-1)` = `3.dot(5)` g kén-trioxid szükséges.
0