Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
700
Valaki segítsen megoldani előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. Az első helyre 2 számjegy mehet, a másodikra is, és így tovább, tehát 2*2*2*2*2=32 ötjegyű szám készíthető. A felsoroláshoz ágrajzot érdemes készíteni, arról a legkönnyebb összeszedni az összes számot.

2. Az első helyre 5 számjegy mehet, a másodikra 4, a harmadikra 3, 5*4*3=60 szám készíthető.
0

Az ágrajzról csatoltam képet; összesen 2 ágrajzot kell készíteni, ez azt mutatja be, hogy ha az első számjegy 2-es, akkor a többi számjegy hogyan következhet utána, a lényeg, hogy az ágakon lépkedve egymás mellé tudjuk írni a számjegyeket, így le tudjuk írni a számokat. Érdemesebb viszont az ágrajz végéről indulni, mivel lentről indulva mindig 2-felé léphetünk, lentről felfelé viszont mindig csak 1 irány van, ezzel gyakorlatilag fordított sorrendben írjuk fel a számokat (tehát ha például az utolsó sorban balról a második 4-esről indulunk, akkor ezeket írjuk le: 4-4-2-2-2, viszont a 4-es az utolsó számjegy, tehát a 22244 számot írjuk le). A másik ágrajz pontosan ugyanígy néz ki annyi különbséggel, hogy a legtetején nem 2-es, hanem 4-es van.

A két ágrajzot összevetve azt is láthatjuk, hog 16+16=32-féle szám kreálható, tehát a fenti számolás helyes eredményt adott.
0