Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Lécci vkiii

Főoldal » Középiskola » Kémia
776
200cm3 0.2 mol/dm3 koncentrációjú sósavhoz 300 cm3 ismeretlen koncentrációjú oldatot adunk. Az így kapott oldat koncentrációja 0.5 mol/ dm3. Mennyi a 300 cm3 térfogatú oldat koncentrációja mol/dm3-ben kifejezve?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*0.2` = 0,04 mol HCl

hozzáadjuk az ismeretlen koncentrációjú oldatot.

A 300 `cm^3` oldatban van `300/1000*x` = 0,3 x mol HCl

Az oldat térfogata (tekintsük úgy, hogy összeadódik) 500 `cm^3` lesz.

500 `cm^3` oldatban van 0,04+0,3x mol HCl. Ugyanakkor

1000 `cm^3` oldatban van 0,5 mol HCl

A felírható egyenlet:

`1000/500=0.5/(0.04+0.3x)`

Ezt kell x-re megoldani.

x = 0,7

Az ismeretlen oldat koncentrációja 0,7 `(mol)/(dm^3)`.
0