Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes vonalú mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1582
Egy vonat 108km/h nagyságú sebességgel halad egy hosszú fallal párhuzamosan. Egy utas elsüt egy pisztolyt és a visszhangot 2s-mal később hallja. A hang sebessége 340m/s.
Milyen távol van a fal a síntől?
(338,6m-nek kell kijönnie)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A vonat sebessége 108/3,6=30 m/s, így 2 másodperc alatt 2*30=60 métert tesz meg.

A hangról azt kell tudni, hogy egyenes felületről olyan szögben verődik vissza, mint amilyenből érkezett, tehát az ábrán látható módon egy egyenlő szárú háromszöget fogunk kapni, melynek szára a hang útja (340 méter), és az alaphoz tartozó magasság hossza a kérdés, azt pedig egy egyszerű Pitagorasz-tétellel megtudhatjuk:

30² + x² =340², ennek megoldása x= 114.700 =~338,674 méter.
0