Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy dugattyúval lezárt 615 mm3-es tartályban 607 kPa nyomású argon (M=40 g/mol) gáz van.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
433
Egy dugattyúval lezárt 615 mm3-es tartályban 607 kPa nyomású argon (M=40 g/mol) gáz van. A gáz hőmérséklete 147 ºC. A gáz nyomását a tartály térfogatának változtatásával 0,471 MPa-ra változtatjuk, miközben a hőmérsékletet a kezdeti értéken tartjuk. A folyamat közben 1026,3 μg gáz kiszökik a tartályból. Mekkora lesz a tartály térfogata cm3-ben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`V_1` = 615 `mm^3` = `6.15*10^(-7)` `m^3`

`p_1` = 607 kPa = `6.07*10^5` Pa

T = 147 °C = 420 K

`n_1` = `(p_1*V_1)/(R*T)` = `(6.15*10^(-7)*6.07*10^(5))/(8.314*420)` = `1.07*10^(-4)` mol

`n_2` = `n_1-m/M` = `1.07*10^(-4)-(1026.3*10^(-6))/40` = `8.125*10^(-5)` mol

`p_2` = 0.471 MPa = `4.71*10^5` Pa

`V_2` = `(n_2*R*T)/p_2` = `(8.125*10^(-5)*8.314*420)/(4.71*10^5)` = `6.02*10^(-7)` `m^3` = 0,602 `cm^3`.
1