Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Átlagsebesség

Főoldal » Középiskola » Fizika
2390
Két helység közötti autóbuszjáraton a buszok átlagsebessége egyik irányban 40km/h, a másik írányban 60km/h. Mekkora az átlagsebesség egy teljes fordulót figyelembe véve?
(48km/h-nak kell kijönnie)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az átlagsebesség definíció szerint (összes megtett út)/(összes eltelt idő). Tegyük fel, hogy s>0 utat tett meg 40 km/h-val, ekkor a sebesség=út/idő képlet szerint: 40=s/t₁, tehát s/40=t₁, így s/40 óra alatt tette meg az első szakaszt. Ugyanezen logika mentén a második szakaszt, ami ugyanolyan hosszú, t₂=s/60 óra alatt tette meg, így összesen (s/40)+(s/60) óra telt el az oda-vissza úton, eközben 2s utat tett meg, így az átlagsebesség: (2s)/((s/40)+(s/60)), itt tudunk s-sel eyszerűsíteni, így marad 2/((1/40)+(1/60)), ezt pedig már ki tudjuk számolni, és tényleg 48 jön rá ki, tehát az átlagsebesség 48 km/h.
0