Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolai fizika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
553
Egy dugattyúval lezárt 70 dm3-es tartályban 0,416 MPa nyomású nitrogén (M=28 g/mol) gáz van. A kezdetben 105 ºC-os gáz hőmérsékletét 93 K-nel megnöveljük, miközben kiengedünk 33,73 g-ot. Mekkora lesz a maradék gáz térfogata dm3-ben, ha nyomása változatlan marad?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`V_1` = 70 `dm^3` =0,07 `m^3`

p = 0,416 MPa = `4.16*10^5` Pa

`T_1` = 105 °C = 378 K

`n_1` = `(p*V_1)/(R*T_1)` = `(4.16*10^5*0.07)/(8.314*378)` = 9,266 mol

`n_2` = `n_1-n_("ki")` = `n_1-m_("ki")/M` = `9.266-33.73/28` = 8,061 mol

`T_2` = `T_1+93` = 378+93 = 471 K

`V_2` = `(n_2*R*T_2)/p` = `(8.061*8.314*471)/(4.16*10^5)` = 0,0759 `m^3` = 75,9 `dm^3`.
0