Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolai fizika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
466
Egy dugattyúval lezárt 0,532 dm3-es tartályban argon (M=40 g/mol) gáz van. A gáz hőmérséklete 131 ºC. A tartály térfogatát 718,7 cm3-re változtatjuk, miközben hőmérséklete -105 K-nel változik (pozitív érték esetén nő, negatív esetén csökken). A dugattyú nem zár tökéletesen, ezért a folyamat során a gáz 31 %-a a környezetbe távozik. A folyamat végén a gáz nyomása 0,519 MPa. Mekkora volt eredetileg a gáz nyomása kPa-ban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`V_1` = 0,532 `dm^3` = `5.32*10^(-4)` `m^3`

`T_1` = 131 °C = 404 K

`V_2` = 718,7 `cm^3` = `7.187*10^(-4)` `m^3`

`T_2` = 404-105 = 299 K

`p_2` = 0,519 MPa = `5.19*10^5` Pa

`n_2` = `0.69*n_1` (A 31%-a a gáznak távozik, a 69%-a marad)

R = `(p*V)/(R*T)`

`(p_1*V_1)/(n_1*T_1)=(p_2*V_2)/(n_2*T_2)`

`(p_1*V_1)/(cancel(n_1)*T_1)=(p_2*V_2)/(0.69*cancel(n_1)*T_2)`

`(p_1*V_1)/T_1` = `(p_2*V_2)/(0.69*T_2)`

`p_1=(p_2*V_2*T_1)/(0.69*T_2*V_1)` = `(5.19*10^5*7.187*10^(-4)*404)/(0.69*299*5.32*10^(-4))` = `1.373*10^6` Pa = 1373 kPa
0