Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolai fizika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
505
Egy dugattyúval lezárt 0,552 dm3-es tartályban 0,529 MPa nyomású argon (M=40 g/mol) gáz van. A gáz hőmérséklete 104 ºC. A tartály térfogatát 771,1 cm3-re változtatjuk, miközben a hőmérsékletet a kezdeti értéken tartjuk. A dugattyú nem zár tökéletesen, ezért a folyamat során a gáz 20 %-a a környezetbe távozik. Mekkora lesz a maradék gáz nyomása kPa-ban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`p_1` = 0,529 MPa = 529000 Pa

`V_1` = 0,552 `dm^3` = `5.52*10^(-4)` `m^3`

T = 104 °C = 377 K

`n_1` = `(p_1*V_1)/(R*T_1)` = `(529000*5.52*10^(-4))/(8.314*377)` = 0,093 mol

`n_2` = `0.8*n_1` = 0,0745 mol

`V_2` = 771,1 `cm^3` = `7.71*10^(-4)` `m^3`

`p_2` = `(n_2*R*T)/V_2` = `(0.0745*8.314*377)/(7.71*10^(-4))` = 302991 Pa = 0,303 MPa
0