Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolai fizika feladat szerintem, egy képletre lenne szükségem

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
519
Egy dugattyúval lezárt tartályban 229 kPa nyomású szén-dioxid (M=44g/mol) gáz van. A kezdetben 19 ºC-os gáz hőmérsékletét 32 ºC-kal megnöveljük. Mekkora lesz a gáz nyomása, ha a dugattyú nem mozdul el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Szia,

ha a dugattyú nem mozdul el, akkor V1=V2

pV=nRT, ebből `V_1=nRT_1/p_1` és `V_1=nRT_2/p_2`, tehát:

`nRT_1/p_1=nRT_2/p_2`

`T_1/p_1=T_2/p_2`

`p_2=(T_2p_1)/T_1=(324*229)/292=254,1 kPa`
0