Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémiai számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1164
Összekeverünk 100 g, 20 °C-os vizet 200 g, 30 °C-os vízzel. Mi lesz a közös hőmérséklet? A víz fajlagos hőkapacitása 4,184 J/(g K).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha azonos a két anyag, akkor a hőkapacitásra nincs szükséged, egyszerű keverési egyenlettel megoldható:

`100*20+200*30=(100+200)*x`

x = `(100*20+200*30)/(100+200)` = `26.dot(6)` °C a közös hőmérséklet.

Ha hőegyenlettel szeretnéd megoldani:

`m_1*cancel(c_v)*DeltaT_1=m_1*cancel(c_v)*DeltaT_2`

`100*(x-20)=200*(30-x)`

x = `(200*30+100*20)/(100+200)` = `26.dot(6)` °C
1