Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az áram integrálja miért a töltésmennyiség a fizikában?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
821
Illetve a feszültség deriváltja miért az áram integrálja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Szia,

az elektromos ármerősség definíciójából kell kiindulni, vagyis az egységnyi idő alatt adott felületen átáramlott töltésmenyiséget nevezzzük áramerősségnek, `I=(dQ)/dt`, ez a képlet kifejezi nagyon pici (infinitezimális) időintervallumon áthaladt töltésmenyiséget, ha ezt az egyenletet átalakítjuk: `I\cdot dt=dQ` , akkor láthatod, hogy a jobb oldalon csak nagyon kicsi töltésmennyiségekre van nézve, de nekünk az "összes" töltésmennyiség kell, ezért kell integrálni mindkét oldalt, vagyis:

`\intI\cdot dt=\intdQ`, és itt ugye az időre, kezdeti pontnak megadhatjuk a 0-t, ezt pedig t időpillanatig nézzük, tehát:

`\int_0^tI\cdotdt=Q`, tehát elmondhatjuk, hogy a töltésmennyiség nem más mint az áramerősség idő szerinti integrálja.

remélem erre gondoltál, esetleg kérdésed van, nyugodtan írj
Módosítva: 4 éve
0