Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves Kemia nyílt láncú szénhidrogének

Főoldal » Középiskola » Kémia
445
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

A nyílt láncú telített szénhidrogének általános képlete `C_nH_(2n+2)`.

100 g vegyületben van 83.3 g szén, ami `83.3/12` = 6,94 mol és

16,6 g, ami `16.6/1` = 16,6 mol hidrogén

A mólarány: n: (2n+2) = 6,94:16,6

`n/(2n+2)=6.94/16.6`

`6.94*(2n+2)=16.6n`

13,88n+13,88 = 16,6n

2,72n = 13,88

n `approx` 5

A keresett vegyület a pentán (`C_5H_(12)`).

2, `C_xH_y` a szénhidrogén összegképlete.

100 g szénhidrogénben van 75 g szén, ami `75/12` = 6,25 mol és

25 g hidrogén, ami 25 mol

A felírható egyenlet:

`x/y` = `6.25/25` = `1:4`

Nem sok ilyen vegyület van, ahol a szén és hidrogén aránya 1:4; csak a metán, `CH_4`.

3,

`CH_4` + 2 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

1 mol metán elégetésekor keletkezik 1 mol széndioxid, ami 44 g és 2 mol víz, ami `2*18` = 36 g.

2 mol metán elégetésekor keletkezik `2*44` = 88 g `CO_2` és `2*36` = 72 g víz.

4,

1 mol normálállapotú gáz térfogata 22,41 `dm^3`.

0,5 mol gáz térfogata `0.5*22.41` = 11,205 `dm^3`

5,

1 mol metán tömege 16 g

5 g metán az `5/16` = 0,3125 mol; ennek a térfogata `0.3125*24.5` = 7,656 `dm^3`.

6,

1 mol metán, ami 16 g; térfogata 24,5 `dm^3`

4 `dm^3` metángáz tömege: `4/24.5*16` = 2,612 g.

7,

1 mol anyag tömege 42 g.

42 g anyagban van `42*0.8571` = 36 g szén, ami `36/12` = 3 mol és

`42*0.1429` = 6 g hidrogén, ami 6 mol.

A vegyület képlete: `C_3H_6`

8,

`M_(C_nH_(2n+2)` = `12n+(2n+2)` = 14n+2 = 170 `g/(mol)`

14n+2 = 170

14n = 168

n = `168/14` = 12

A molekulaképlet tehát `C_(12)H_(26)`.

9,

`C_nH_(2n+2)` + 1,5n+0,5 `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n+1 `H_2O`

`M_(CO_2` = 44 `g/(mol)`

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

3,056 g széndioxid az `3.056/44` = 0,0695 mol

1,5 g víz pedig `1.5/18` = `0.08dot(3)` mol

`n/(n+1)` = `0.0695/0.0833`

0,0695n+0,0695 = 0,0833n

0,01388n = 0,0695

n = `0.0695/0.01388` = 5

A szénhidrogén összegképlete `C_5H_(12)`.
1