Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes vonalú mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
2123
Egyenes úton személyautó, az úttal párhuzamosan futó vasúti sínen pedig vonat halad. Az autó sebessége 68,4km/h, a vonaté 54km/h. A vonat 2,4km-rel jár az autó előtt.
Mennyi idő alatt és mekkora úton éri utol az autó a vonatot?
(0.16 órának és 11,4km-nek kéne kijönnie)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
t óra alatt éri utol.
Számoljuk ki, mennyi utat tesznek meg ennyi idő alatt:
Autó: s₁ = v₁·t = 68,4·t (az út km lesz, az idő óra, nem írom fel a mértékegységeket...)
Vonat: s₂ = v₂·t = 54·t
Amikor utoléri, akkor az autó 2,4 km-rel többet ment:
s₁ = s₂ + 2,4
68,4·t = 54·t + 2,4
t = 2,4 / (68,4-54) = 0,167 óra

s₁ = 68,4·t = 68,4·0,167 = 11,42 km
2