Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S

2712
mi a cukor fagyáspontja
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Hali!
A cukor már ki van kristályosodva, így nem fagyhat meg. Karamellizálása során pedig megolvad (és mind kémiai, mind fizikai szempontból megváltozik.)
Ezt találtam még:
Érdemes az olvadás-fagyás folyamatát cukorral is tanulmányozni. Főzőpohárban (nagyon tiszta legyen!) melegítsünk kevés kristálycukrot. Jóval 100 °C fölött barnás, sűrű folyadékot kapunk (ez a karamell). Ezután rövid hűtés hatására a megolvadt cukor megfagy, szilárd cukorrá alakul vissza. (Nem lesz belőle ismét fehér kristálycukor!)

A cukor olvadáspontja 150-160 °C, ezért szemmel is jól követhető a dermedési (fagyási) folyamat, hiszen a külső, szobahőmérsékletű levegő nagyon gyorsan vonja el az energiát a folyékony cukortól.
Légyszi, jelöld megoldásnak! Köszi!
0