Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házifeladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
574
Sziasztok, ebben kellene segíteni:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

7.

a, Kakukktojás: (122)3, mert az 126-t ér, a többi mind 125

b, Kakukktojás:(3 x 3)6 , mert az 96, a többi mind 36

c, Kakukktojás: (154)4, a többi mind 158 (akkor lenne ez helyes, ha 2254-t írtak volna, mert az is annyit ér, mint 158


1.

Negatív kitevőjű hatvány: 5-2
Negatív kitevő nélküli hatvány: 1/52
Hatványérték: 1/25

Negatív kitevőjű hatvány: 4-3
Negatív kitevő nélküli hatvány: 1/43
Hatványérték: 1/64

Negatív kitevőjű hatvány: 2-8
Negatív kitevő nélküli hatvány: 1/28
Hatványérték: 1/256

Negatív kitevőjű hatvány: (2/3)-2
Negatív kitevő nélküli hatvány: 1/(2/3)2
Hatványérték: 9/4

2.

b, 2-6= 1/26= 1/64
c, (-2)-5= -1/25= -1/32
d, 10-6= 1/106= 1/1000.000
e, 3-4= 1/34= 1/81

3.

2-3= 213/216, 259/262

2-4= 218/222, 227/231

2-5= 243/248, 237/242, 219/224, 28/213

A 249/246, a 2101/297 és a 262/259 egyik csoportba sem kerül.

4.

a, 58/53= 55 > 54
b, 911/90= 911 > 910
c, 379/3713= 37-4 < 37-3
d, (-7)25/(-7)14= (-7)11 < (-7)10
e, (-18)5/(-18)9= (-18)-4 = (-18)-4
f, (1/4)10/(1/4)11= (1/4)-1 < (1/4)-2
g, 10-4/10-9= 105 = 105
h, 113/11-14= 1117 > 1111
i, 12-12 = 129/1221= 12-12

5.

a, 86/811= 8-5= 1/85
b, 97/912= 9-5= 1/95
c, 118/1112= 11-4= 1/114
d, 245/247= 24-2= 1/242
e, 314/316= 31-2= 1/312
f, 5414/5418= 54-4= 1/544

Növekvő sorrend: 54-4 < 9-5 < 8-5 < 11-4 < 31-2 < 24-2

0