Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok erre keresem a választ

Főoldal » Középiskola » Kémia
456
Sziasztok!
Erre a feladatra keresném a választ:

Adott két eltérő méretű tartály, A betűvel jelölt tartály mérete nagyobb mint B betűvel jelölté. A tartályok egyike oxigéngázt, a másik héliumgázt tartalmaz. A két tartály hőmérséklete és bennük a gáznyomás azonos. Tudjuk, hogy a két tartályban azonos tömegű gáz van. Azt is tudjuk, hogy az a tartály, amelyikben a héliumgáz van, 2,00 m3-es űrtartalmú.
a) Melyik betűjelű a héliumot tartalmazó? Válaszát indokolja!
b) Mekkora térfogatú a másik tartály? Válaszát számítással igazolja!
c) Mekkora tömegű gáz van az egyes tartályokban, ha tudjuk, hogy a hőmérséklet 20 °C, a
nyomás 101 kPa, és ezen a hőmérsékleten a moláris gáztérfogat: Vm = 24,0 dm3/mol?


Köszi ha válaszolsz! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogat, Nyomás, normálállapot, tartály, gáztörvény
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a, A két gáz tömege azonos, viszont a mólok száma nem egyenlő; ha x g tömegű a két gáz, akkor az egyik `x/4` mol, a másik `x/32` mol. `x/4` `gt` `x/32`; a több mól gázt tartalmazó tartály a nagyobb térfogatú (a hélium a nagyobb térfogatú).

b,

`pV=nRT`

`V_(He)` = `(n_(He)RT)/p` = `(x/4*R*T)/p` = 2 `m^3`

`V_(O_2)` = `(n_(O_2)*R*T)/p` = `(x/32*R*T)/p` = `((x/4)/8*R*T)/p` = `2/8` = 0,25 `m^3`

c,

1 mol He térfogata 24,5 `dm^3`

Hány mol He térfogata 2 `m^3`?

y = `2000/24.5` = 81,63 mol; ami `81.63*4` = 326,53 g gáz van a tartályokban.
0