Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sav-bázis

Főoldal » Középiskola » Kémia
491
Osszeöntünk 50 g 10 tömeg%-os sósavat és 50 g
10 tömeg%-os nátrium-hidroxid oldatot. Milyen
kémhatású lett az igy kapott oldat, miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

50 g sósavban van `50/100*10` = 5 g HCl, ami `5/36.5` = 0,137 mol

50 g NaOH-oldatban van `50/100*10` = 5 g NaOH, ami `5/40` = 0,125 mol

A HCl mennyisége a több, így az oldat kémhatása savas lesz.
1