Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok erre keresem a választ!

Főoldal » Középiskola » Kémia
633
3. a) Mi a tapasztalati képlete annak a gáz-halmazállapotú anyagnak, amelyről annyit tudunk, hogy 14,29 tömegszázalék hidrogént és ezen kívül csak szenet tartalmaz?
b) Mi lehet a vegyület molekulaképlete, ha tudjuk, hogy a gáz sűrűsége 0,00 °C-on és standardnyomáson 2,50 g/dm3?

Válaszokat előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, képlet, szénhidrogén, Tapsztalati
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
100 g szénhidrogénben van

14,29 g hidrogén, ami `14.29/1` = 14,29 mol H

100-14,29 = 85,71 g szén, ami `85.71/12` = 7,14 mol C

A szén:hidrogén mólarány tehát 7,14:14,29 = 1:2

A szénhidrogén összegképlete `C_xH_(2x)`.

b,

T = 0 °C = 273 K

p = 101325 Pa

pV = nRT = `m/M*R*T`

`m/V` = `rho`

M = `(rho*R*T)/p` = `(2.5*8.314*273)/101325` = 0,056 `(kg)/(mol)` = 56 `g/(mol)`

`M_(C_xH_(2x)` = 12x+2x = 14x = 56

x = `56/14` = 4

A vegyület molekulaképlete: `C_4H_8`.
0