Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
531
Gyöktelenítsd a nevező a következő törtekben
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


a, `1/root()(2)` = `1/root()(2)*root()(2)/root()(2)` = `root()(2)/2`

b, `3/(2*root()(3)` = `3/(2*root()(3))*root()(3)/root()(3)` = `(cancel(3)*root()(3))/(2*cancel(3))` = `root()(3)/2`

c, `6/(5*root()(3))` = `(6*root()(3))/(5*root()(3)*root()(3))` = `(2*cancel(3)*root()(3))/(5*cancel(3))` = `(2*root()(3))/5`

d, `a/root()(a)` = `(a*root()(a))/(root()(a)*root()(a))` = `cancel(a)*root()(a)/cancel(a)` = `root()(a)`

e, `1/(root()(2)-1)` = `1/(root()(2)-1)*(root()(2)+1)/(root()(2)-1)` = `(root()(2)-1)/(root()(2)^2-1^2)` = `(root()(2)+1)/(2-1)` = `root()(2)+1`

f,

`2/(root()(5)-root()(3))` = `(2*(root()(5)+root()(3)))/((root()(5)-root()(3))*(root()(5)+root()(3))` = `(2*(root()(5)+root()(3)))/(root()(5)^2-root()(3)^2)` = `(2*(root()(5)+root()(3)))/(5-3)` = `(cancel(2)*(root()(5)+root()(3)))/cancel(2)` = `root()(5)+root()(3)`

g,

`6/(2*root()(2)-root()(5))` = `6/(root()(8)-root()(5))` = `(6*(root()(8)-root()(5)))/((root()(8)-root()(5))*(root()(8)+root()(5)))` =

= `(2*3*(root()(8)+root()(5)))/(root()(8)^2-root()(5)^2)` = `(2*cancel(3)*(root()(8)+root()(5)))/cancel(3)` = `2*(root()(8)+root()(5))` = `root()(32)-root()(20)`

h,

`(root()(3)-root()(2))/(2*root()(3)+3*root()(2))` = `(root()(3)-root()(2))/(root()(12)+root()(18))` =

= `((root()(3)-root()(2))*(root()(12)-root()(18)))/((root()(18)+root()(12))*(root()(18)-root()(12)))` = `((root()(3)-root()(2))*(root()(18)-root()(12)))/(18-12)` =

= `(-root()(36)+root()(24)+root()(54)-root()(36))/6` = `(-2*6+2*root()(6)+3*root()(6))/6` = `(5*root()(6))/6-2`
0