Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1783
Algebrai dolgok:-)
Bontsd fel a zárojelet és vond ossze az egynemű tagokat.

Köszi előre is:-)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
(11x³ - 2x²) - (x³ - x²) =
zárójel felbontása
11x³ - 2x² - x³ + x² =
összevonás után
10x³ - x²
0

Az ilyeneknél arra kell figyelni, hogy milyen előjel van a zárójel előtt.
Az első előtt nincs semmi, vagyis az pozitív, olyankor a zárójelet simán el lehet hagyni:
11x³-2x²
A második előtt mínusz van. Ha plusz lenne, megint csak simán el lehetne hagyni a zárójeleket, de mínusznál minden belső tag az ellenkező előjelűre változik. Tehát x³-ből -x³ lesz, -x²-ből pedig +x²:
-x³+x²

A kettő együtt:
11x³-2x²-x³+x²

Végül a kitevőket kell nézni. Azokat lehet összevonni, amiben ugyanazok a betűk vannak ugyanazon a hatványon. Most csak x betű van, de a kitevők mások. Van két köbön, meg két négyzeten. Először gondolatban rakjuk őket közel egymáshoz, persze az előjelüket is vinni kell:
11x³-x³-2x²+x²
Van tehát +11x³ meg -1x³, az együtt (+11-1)x³ = 10x³.
Meg van -2x² és 1x², együtt (-2+1)x² = -1x² (vagy egyszerűen -x²)

Úgyhogy ez lett:
10x³-x²
0