Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabadesés

Főoldal » Általános iskola » Fizika
995
Egy 7,5 m hosszú zsineg egyik végére és ettől a végétől 3 m-re egy-egy követ erősítünk. A zsineg másik végét megfogva, majd elengedve, a köveket egy hídról a folyóba ejtjük. A két kő csobbanása között 0,15 s időt mérünk. A közegellenállástól eltekintünk.
Milyen magasan van a híd felett a víz?
A választ(26.02 m) tudom, csak a megoldás menetét nem.
Előre is köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Na szóval...az egyik kő útja x-7,5 m; a másiké x-4,5 m. Az egyik kő y s alatt teszi meg, a másik y+0,15 s alatt.

Két egyenletet írunk fel két ismeretlennel:

s = `g/2*t^2`

I. x-7,5 = `10/2*y^2`

II. x-4,5 = `10/2*(y+0.15)^2`

Kivonjuk egymásból a két egyenletet:

`3 = 5*(y+0.15)^2-y^2`

0,6 = 0.3y+0,0225

y = `(0.6-0.0225)/0.3` = 1,925 s alatt ér le az alsó kő.

x = `10/2*1.925^2+7.5` = 26,02 m magasan van a híd.
1