Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS disszociáciosállandó Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
377
16 c feladat kellene Segítség
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS MÁRA KELLENE
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`NH_3` + `H_2O` `leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

250 `cm^3` oldatban van 0,025 mol ammónia

1000 `cm^3` oldatban van `1000/250*0.025` = 0,1 mol ammónia

c = 0,1 `(mol)/(dm^3)`

`alpha` = 0,0133

Átalakul: `c*alpha` = `0.01*0.0133` = 0.00133 mol

Ugyanennyi ammóniumion és hidroxidion keletkezik.

Az egyensúlyban lesz 0,1-0,00133 = 0,0987 mol

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_3])` = `0.00133^2/0.0987` = `1,79*10^(-5)`.
0