Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos! Segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1425
Egy kaszásokból álló brigád az első napon lekaszálta egy rét felét, és még 2 hektárt. A második napon a megmaradt terület 25%-át és a még hátralévő 6 hektárt. Mennyi volt a rét területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A rét területe x hektár. Az első napon lekaszáltak `x/2+2` hektárt; maradt `x/2-2` hektár. A második napon `(x/2-2)/4+6` hektárt.

A felírható egyenlet:

`x/2+2+(x/2-2)/4+6=x` /*4

`(4x)/2+8+x/2-2+24 = 4x`

`(5x)/2+30 = 4x` /*2

`5x+60 = 8x`

3x = 60

x = 20

A kaszálandó terület 20 hektár.
1