Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
563
Mellékeltem a feladatot. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y` + `x+y/4` `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

Keletkezik 12,5 mol `CO_2`; ez keletkezik `12.5/x` mol szénhidrogénből.

ugyanennyi mol vízgőz; ez keletkezik `12.5/(y/2)` mol szénhidrogénből.

Ez csak úgy lehet, ha x = y/2; vagyis y = 2x

`C_xH_(2x)` + 1,5x `O_2` = x `CO_2` + x `H_2O`

75 mol nitrogén keletkezik, akkor az oxigén mennyisége `75/4` = 18,75 mol oxigén reagált el (mind elfogyott, mert a füstgázban nem maradt).

22,5-szörös levegő mennyiség az `22.5/5` = 4,5-szeres mennyiségű oxigén.

1,5x = 4,5

x = 3

A keresett szénhidrogén képlete: `C_3H_6`.
1