Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
412
Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_4` + 3 `O_2` = 2 `CO_2` + 2 `H_2O`

1 mol etilénhez szükséges 3 mol oxigén

20 mol levegőben van `20/5` = 4 mol oxigén, 4-3 = 1 mol oxigén a felesleg.

3 mol oxigén 100 %

1 mol oxigén `1/3*100` = `33.dot(3)` % a levegőfelesleg.

20-4 = 16 mol nitrogén.

Keletkezik 2 mol víz, 2 mol szén-dioxid, 1 mol oxigén, 16 mol nitrogén.

21 mol elegyben van :

2 mol víz ; ez `2/21*100` = 9,52 tf%

ugyanennyi szén-dioxid

1 mol oxigén; ez `1/21*100` = 4,76 tf%

16 mol nitrogén; ez `16/21*100` = 76,19 tf%

M = `(n_(CO_2)*M_(CO_2)+n_(O_2)*M_(O_2)+n_(N_2)*M_(N_2)+n_(H_2O)*M_(H_2O))/n_ö` =

= `(2*44+1*32+16*28+2*18)/21` = 28,76 `g/(mol)`

Ha a vizet elvezetjük:

2 mol szén-dioxid, 1 mol oxigén, 16 mol nitrogén; ez összesen 19 mol.

19 mol elegyben van:

1 mol oxigén; ez `1/19*100` = 5,26 tf%

2 mol szén-dioxid; ez `2/19*100` = 10,53 tf%

16 mol nitrogén; ez `16/19*100` = 84,21 tf%

M = `(n_(CO_2)*M_(CO_2)+n_(O_2)*M_(O_2)+n_(N_2)*M_(N_2))/n_ö` =

`(2*44+1*32+16*28)/19` = 29,89 `g/(mol)`.
1