Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
428
Mellékeltem a feladatot. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

1 mol metánhoz 2 mol oxigén szükséges, a 10% felesleg az `2*1.1` = 2.2 mol oxigén vesz részt a folyamatban, emellett még van `2.2*4` = 8,8 mol nitrogén.

A termékben marad 8,8 mol nitrogén, 0,2 mol oxigén, 1 mol `CO_2` és 2 mol víz.

Ez összesen 8,8+0,2+1+2 = 12 mol elegy

12 mol elegyben van 8,8 mol nitrogén

100 mol elegyben van `100/12*8.8` = `73.dot(3)` tf% `N_2`

12 mol elegyben van 0,2 mol oxigén

100 mol elegyben van `100/12*0.2` = `1.dot(6)` tf% `O_2`

12 mol elegyben van 1 mol szén-dioxid

100 mol elegyben van `100/12*1` = `8.dot(3)` tf% `CO_2`

12 mol elegyben van 2 mol víz

100 mol elegyben van `100/12*2` = `16.dot(6)` tf% `H_2O`

M = `(n_(CO_2)*M_(CO_2)+n_(N_2)*M_(N_2)+M_(O_2)*n_(O_2)+n_(H_2O)*M_(H_2O))/n_ö` =

= `(1*44+8.8*28+0.2*32+2*18)/12` = `27.7dot(3)` `g/(mol)`


Ha a vízgőzt lecsapjuk, akkor:

8,8 mol nitrogén, 0,2 mol oxigén, 1 mol szén-dioxid. Ez összesen 10 mol

88 tf% `N_2`, 2 tf% `O_2`, 10 tf% `CO_2`

M = `(M_(N_2)*n_(N_2)+M_(O_2)*n_(O_2)+M_(CO_2)*n_(CO_2))/n_ö` =

= `(28*8.8+0.2*32+1*44)/10` = 29,68 `g/(mol)`



Acetilén:

`C_2H_2` + 1,5 `O_2` = 2 `CO_2` + `H_2O`

1 mol acetilénhez szükséges 1,5 mol oxigén, 50% felesleg az 1,5+0,75 mol oxigén vesz részt a folyamatban. Jelen van még `2.25*4` = 9 mol nitrogén.

A reakció után tehát van 0,75 mol oxigén, 9 mol nitrogén, 2 mol szén-dioxid és 1 mol víz. Ez összesen 12,75 mol elegy

12,75 mol elegyben van 0,75 mol oxigén

100 mol elegyben van `100/12.75*0.75` = 5,88 tf% `O_2`

12,75 mol elegyben van 9 mol nitrogén

100 mol elegyben van `100/12.75*9` = 70,59 tf% `N_2`

12,75 mol elegyben van 2 mol szén-dioxid

100 mol elegyben van `100/12.75*2` = 15,69 tf% `CO_2`

12,75 mol elegyben van 1 mol víz

100 mol elegyben van `100/12.75*1` = 7,84 tf% `H_2O`.

M = `(n_(CO_2)*M_(CO_2)+n_(N_2)*M_(N_2)+M_(O_2)*n_(O_2)+n_(H_2O)*M_(H_2O))/n_ö` =

= `(2*44+9*28+0.75*32+1*18)/12.75` = 29,96 `g/(mol)`

Ha a vizet elvezetjük, akkor

11,75 mol elegyben van 0,75 mol oxigén

100 mol elegyben van `100/11.75*0.75` = 6,38 tf% `O_2`

11,75 mol elegyben van 9 mol nitrogén

100 mol elegyben van `100/11.75*9` = 76,60 tf% `N_2`

11,75 mol elegyben van 2 mol szén-dioxid

100 mol elegyben van `100/11.75*2` = 17,02 tf% `CO_2`

M = `(M_(N_2)*n_(N_2)+M_(O_2)*n_(O_2)+M_(CO_2)*n_(CO_2))/n_ö` =

= `(28*9+32*0.75+44*2)/11.75` = 30,98 `g/(mol)`


1