Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

:))

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
658
10,0 g telített KClO3-oldatot 1,000 dm3-re hígítunk. A hígított oldat 10,0 cm3-éhez 25,0 cm30,0250 mol/dm3
koncentrációjú As2O3-oldatot adunk, majd az As2O3 feleslegét 0,0200 mol/dm3
koncentrációjú KBrO3-oldattal visszatitráljuk. Mi volt a telített KClO3-oldat koncentrációja, ha
18,0 cm3 KBrO3-mérőoldat fogyott? A kiegészítendő egyenletek:
ClO3−+ As2O3 = AsO43− + Cl−,
As2O3 + BrO3−= AsO4 3− + Br−
.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#kemia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
2 `ClO_3^−` + 3 `As_2O_3` + 9 `H_2O` = 6 `AsO_4^(3−)` + 2 `Cl^−` + 18 `H^+`

3 `As_2O_3` + 2 `BrO_3^−` + 9 `H_2O` = 6 `AsO_4^(3−)` + 2 `Br^−` + 18 `H^+`

18 `cm^3` `KBrO_3`-oldatban van `18*0.02` = 0,36 mmol `KBrO_3`

Ez elfogyaszt `0.36/2*3` = 0,54 mmol `As_2O_3`-ot.

Az feleslegben adott `As_2O_3`-oldat:

25 `cm^3`-ében van `25*0.025` = 0,625 mmol `As_2O_3`

A különbség fogyott a `KClO_3`-ra, ami 0,625-0,54 = 0,085 mmol

Ennyi `As_2O_3` fogyott `0.085/3*2` = `0.05dot(6)` mmol `KClO_3`

Ez van 10 `cm^3`-ben.

1000 `cm^3`-ben van `5.dot(6)` mmol `KClO_3` és mindez volt 10 g telített oldatban.

Miben kell a koncentráció:

Legyen 1 `g/(cm^3)` az oldat sűrűsége:

10 `cm^3` oldatban van `5.dot(6)*10^(-3)` mol `KClO_3`

1 `dm^3` oldatban van `0.5dot(6)` mol `KClO_3`

A telített `KClO_3` oldat `0.5dot(6)` `(mol)/(dm^3)`-es.
1