Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
402
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
4,

`M_(K_2CO_3)` = `2*A_K+A_C+3*A_O` = `2*39+12+3*16` = 138 `g/(mol)`

138 g `K_2CO_3`-ban van `2*39` = 78 g kálium, 12 g szén és `3*16`=48 g oxigén.

100 g `K_2CO_3`-ban van :

`100/138*78` = 56,52 g kálium

`100/138*12` = 8,7 g szén

`100/138*48` = 34,78 g oxigén.

A kálium-karbonát 56,52 tömeg% káliumot, 8,7 tömeg% szenet és 34,78 tömeg% oxigént tartalmaz.


5,

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 0,1 mol NaCl, ami `0.1*58.5` = 5,85 g NaCl

Mennyi oldatban van 50 g NaCl?

x = `50/5.85*1000` = 8547 `cm^3` oldat készíthető.
0