Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
510
Mellékeltem a feladatot. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_6` + 3,5 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

150 `cm^3` etánhoz szükséges `3.5*150` = 525 `cm^3` `O_2`

Ennyi oxigén mellett még van `525*4` = 2100 `cm^3` nitrogén

Keletkezik: `2*150` = 300 `cm^3` `CO_2` és `3*150` = 450 `cm^3` vízgőz.

A keletkezett elegy térfogata: 2100+300+450 = 2850 `cm^3`

2850 `cm^3` gázelegyben van 2100 `cm^3` nitrogén

100 `cm^3` gázelegyben van `100/2850*2100` = 73,68 % nitrogén

2850 `cm^3` gázelegyben van 300 `cm^3` `CO_2`

100 `cm^3` gázelegyben van `100/2850*300` = 10,53 % `CO_2`

100-(73,68+10,53) = 15,79 % vízgőz.

M = `x_(CO_2)*M_(CO_2)+x_(N_2)*M_(N_2)+x_(H_2O)*M_(H_2O)` = `0.1053*44+0.7368*28+0.1579*18` = 28,1 `g/(mol)`.

Ha a vízgőzt lecsapjuk, akkor

2100 `cm^3` nitrogén + 300 `cm^3` `CO_2` = 2400 `cm^3` gázelegy.

2400 `cm^3`-ben van 300 `cm^3` `CO_2`

100 `cm^3`-ben van `100/2400*300` = 12,5 % `CO_2` és 87,5 % `N_2`.

M = `x_(N_2)*M_(N_2)+x_(CO_2)*M_(CO_2)` = `0.875*28+0.125*44` = 30 `g/(mol)`.
1