Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
451
Mellékeltem a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n-2)` + (1,5n-0,5) `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n-1 `H_2O`

1940-1700 = 240 `cm^3` `CO_2` keletkezett.

120 `cm^3` alkinból keletkezezz 240 `cm^3` `CO_2`

1 mol alkinból `1/120*240` = 2 mol `CO_2` `rightarrow` n = 2

`C_2H_2` az alkin (acetilén).

2000 `cm^3` levegőben van `2000*0.25` = 500 `cm^3` oxigén, ennyi a kiindulási oxigén.

Elreagált:

1 mol acetilénhez szükséges `1.5*2-0.5` = 2,5 mol oxigén

120 `cm^3` acetilénhez szükséges `120*2.5` = 300 `cm^3` oxigén

500-300 = 200 `cm^3` a felesleg.

500 `cm^3` oxigén az 100 %

200 `cm^3` oxigén pedig `200/500*100` = 40 % a levegőfelesleg.
1