Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyszerűen nem tudok rájönni hogyan kéne megoldani, pedig elég egyszerűnek tűnik

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
404
Etilén és acetilén keverékének 444 g-ja 1 bar nyomáson és 350 K-en 470 L. Mennyi az etilén anyagmennyiségének aránya az acetilénéhez viszonyítva? Mr(C2H4) = 28, Mr(C2H2) = 26.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(C_2H_4)` = 28 `g/(mol)`

`M_(C_2H_2)` = 26 `g/(mol)`

pV = nRT

n = `(p*V)/(R*T)` = `(10^5*0.47)/(8.314*350)` = 16,15 mol

M = `m/n` = `444/16.15` = 27,49 `g/(mol)`

M = `(x_e*M_e+(1-x_e)*M_a)`

27,49 = `x*28+(1-x)*26`

x = 0,745; ez az etilén moltörtje, az acetiléné pedig 1-0,745 = 0,255

A kettő aránya: `0.745/0.255` = 2,92.
0