Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció/disszóciációállandó

Főoldal » Középiskola » Kémia
558
1.feladat:Salétromossav 0,01 mol/dm3 koncentrációjú oldatában a disszociációfok értéke 0,19. Számítsuk ki a hidroxóniumion koncentrációját és a sav disszóciációállandóját!
2.feladat:Dietil-amin 0,200mol/dm3 koncentrációjú oldatban a bázis 7,42%-a disszociál.Számítsa ki a hidroxidion koncentrációját,az oldat pH-ját, a bázis disszociációállandóját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
2.feladat: *Dietil-amin
0


`HNO_2` `leftrightarrow` `H^+` + `NO_2^-`

Kiindulás: c=0,01

Átalakul: `c*alpha` = `0.01*0.19` = 0,0019; keletkezik ugyanennyi hidroxóniumion és nitrition.

`[H^+]` = `[NO_2^-]` = 0,0019 `(mol)/(dm^3)`

`[HNO_2]` = `c-c*alpha` = `0.01-0.0019` = 0,0081 `(mol)/(dm^3)`

K = `([H^+]*[NO_2^-])/([HNO_2])` = `0.0019^2/0.0081` = `4.46*10^(-4)`.


2,

`(C_2H_5)_2NH` + `H_2O` `leftrightarrow` `(C_2H_5)_2 NH_2^+` + `OH^-`

c = 0,2 `(mol)/(dm^3)`

x = `c*alpha` = `0.2*0.0742` = 0,01484 = `[(C_2H_5)_2 NH_2^+]` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(0.01484)` = 1,83

pH = 14-pOH = 14-1,83 = 12,17

`K_b` = `([(C_2H_5)_2 NH_2^+]*[OH^-])/([(C_2H_5)_2 NH])` = `0.01484^2/(0.2-0.01484)` = `1.19*10^(-3)`.
0