Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Disszociáció/koncentráció SOS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
545
1.feladat: Számítsuk ki a következő a disszociációállandó értékét: a 250cm3 0,025 mol ammóniát tartalmazó ammóniaoldatban 1,33%-os a disszociáció!
2.feladat: Hány mol/dm3 koncentrációjú HCN-oldat szükséges az 5,00 pH-jú oldat készítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

1,

`NH_3` + `H_2O` `leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

250 `cm^3` oldatban van 0,025 mol `NH_3`

1000 `cm^3` oldatban van `1000/250*0.025` = 0,1 mol ammónia

Átalakul `c*alpha` = `0.1*0.0133` = 0,00133 mol ammónia, ugyanennyi ammóniumion és hidroxidion keletkezik.

Az egyensúlyban lesz 0,1-0,00133 = 0,09867 mol `NH_3`.

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_3])` = `0.00133^2/0.09867` = `1.79*10^(-5)`

2,

`HCN` `leftrightarrow` `H^+` + `CN^-`

pH = 5 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`K_s` = `6.2*10^(-10)` = `([H^+]*[CN^-])/([HCN])`

Mivel a HCN disszociációja kicsi, az egyensúlyi koncentrációja a HCN-nak közel egyenlő a kiindulási koncentrációjával.

`6.2*10^(-10)` = `(10^(-5))^2/c_(HCN)`

`c_(HCN)` = `(10^(-5))^2/(6.2*10^(-10))` = 0,161 `(mol)/(dm^3)`-es a kiindulási HCN koncentrációja.
0