Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matemaika 12 Négyzet kerülete,területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
495
Egy 10 cm oldalhosszúságú négyzet egyik csúcsából három olyan egyenest húzunk,melynek egyenlő területű részekre vágják szét a négyzetet? Mekkorák az egyeneseknek a négyzetbe eső szakaszai? Válaszát mm pontossággal adja meg!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, sürgős, Terület, Kerület, Matematika, négyzet, trigonometria, egyenes, cm, oldalhosszúság
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A négyzet területe `10*10` = 100 `cm^2`; tehát a háromszögek és a deltoid területe külön `100/3` = `33.dot(3)` `cm^2`

A háromszög derékszögű, egyik oldala 10 cm, a másik legyen x.

`T_h` = `(10*x)/2` = `33.dot(3)`

x = `(2*33.dot(3))/10` = `6.dot(6)` cm

A háromszög átfogójának hossza:

y = `root()(10^2+6.dot(6)^2)` = 12,02 cm = 120 mm
0

Azt látjuk, hogy az egyik egyenes az átló lesz, ez félbevágja a négyzetet, és ezt kell még megfelezni.,

Az átló hossza:

`x_1` = `10*root()(2)` = 14,142 cm = 141 mm

A másik kettő egyenlő hosszúságú; a derékszögű háromszög területe:

T = `(10*x)/2` = `100/4` = 25 `cm^2`

x = `(2*25)/10` = 5 cm

A derékszögű háromszög átfogója:

y = `root()(10^2+5^2)` = `root()(125)` = `5*root()(5)` = 11,18 cm = 112 mm.
1