Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S.Matekok

Főoldal » Középiskola » Matematika
504
1.Egy mértani sorozat 3. tagja 252, 8. tagja -1959552. Mennyi a sorozat
hányadosa?
2.Egy mértani sorozat első tagja 3, első három tagjának összege 129. Mi a sorozat
hányadosa?(Ha több hányados is lehetséges, akkor a nagyobbat add meg!)
3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

`a_3` = `a_1*q^2` = 252

`a_8` = `a_1*q^7` = -1959552

`a_8/a_3` = `(cancel(a_1)*q^7)/(cancel(a_1)*q^2)` = `q^5` = `-1959552/252` = -7776

`q=root(5)(-7776)` = -6

2,

I. `a_1` = 3

II. `a_1+a_2+a_3` = `a_1*(1+q+q^2)` = 129

II. : I.:

`1+q+q^2` = `129/3` = 43

`q^2+q-42=0`

`q_(1,2)` = `(-1 pm root()(1^2+4*42))/2` = `(-1pm13)/2`

`q_1` = 6

`q_2` = -7

6 nagyobb, az lesz a keresett érték.
0