Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika-ellenállás

Főoldal » Középiskola » Fizika
716
Milyen fajlagos ellenállású anyagból készült az a 80 Ohm ellenállású fűtő-elem, amelyet 0,5 mm átmérőjű és 11,5 m hosszú vezetékből készítünk el?
Valaki ezt el tudná magyarázni, hogy hogyan kell kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, ellenállás, 10. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
R = 60 `Omega`

`l` = 11,5 m

d = 0,5 mm = 0,0005 m

A = `(d^2*pi)/4` = `(0.0005^2*3.14)/4` = `1.96*10^(-7)` `m^2`

R = `rho*l/A`

`rho` = `(R*A)/l` = `(60*1.96*10^(-7))/11.5` = `1.024*10^(-6)` `Omega*m`

A fajlagos ellenállást általában `(Omega*mm^2)/m` mértékegységgel adják meg, akkor az átmérőt meg kell átváltani m-re.

A = `(0.5^2*3.14)/4` = 0,19625 `mm^2`

`rho` = `(R*A)/l` = `(60*0.19625)/11.5` = 1,024 `(Omega*mm^2)/m`.
0