Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Teljes megoldás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
397
Az 5-ös busz 12 percenként indul a 8-as 21 percenként reggel 5-kor indulnak egyszerre mikor találkoznak legközelebb
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Helyesbítek bocsánat az utolsó járat 23:00kor indul és a kérdés még az hogy hányszor indulnak egyszerre a nap folyamán?
0

Keressük tehát 12 és 21 legkisebb közös többszörösét.

12 = `2^2*3`

21 = `3*7`

[12;21] = `2^2*3*7` = 84

84 percenként találkoznak, akkor először 5 után 6:24-kor találkoznak.

5:00 - 23:00-ig van `(23-5)*60` = 1080 perc

1080 perc alatt találkoznak `1080/84` = 12,8; vagyis 12-szer találkoznak, ehhez még hozzájön az 5 órás együtt indulás, tehát összesen 13-szor indulnak egyszerre.
0