Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oxidáció

Főoldal » Általános iskola » Kémia
406
Hali! Ebben a feladatban kérnék segítséget! Lehetőleg minél hamarabb!
280 gramm nitrogén égésekor...
Hány gramm oxigén fogy el?
Hány gramm termék keletkezik?
Mi a termék neve?
Mi a termék vegyjele?
A segítséget előre is köszönöm, válaszodat megoldásnak jelölöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Pls, sürgős lenne!!
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Sokféle oxid keletkezik, de legfőképp a nitrogén-monoxid.

`N_2` + `O_2` = 2 NO

280 g nitrogéngáz az `280/28` = 10 mol

10 mol nitrogénre fogy 10 mol oxigén, ami `10*32` = 320 g.

10 mol nitrogén égetésekor keletkezik 20 mol nitrogén-monoxid, ami `20*(14+16)` = 600 g

Neve: nitrogén-monoxid; vegyjele NO.

A folyamat egyébként továbbmegy, keletkeznek még ilyenek is: `N_2O`, `N_2O_3`, `NO_2`, `N_2O_5`.
0