Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S:O:S: Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
757
Határozzuk meg a 100 és 300 közötti, hattal osztva 3 maradékot adó számok
összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1` = 105

d = 6

A 300 osztható hattal, ezért a legnagyobb szám a 300-3 = 297 lesz.

`a_1 + 6*(n-1)=297`

105+6(n-1)=297

6(n-1)=297-105 = 192

n-1 = `192/6` = 32

n = 33

A sorozat 33 elemű.

`S_(33)` = `(a_1+a_(33))*33/2` = `(105+297)*33/2` = 6633.
0