Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
566
Egy tartályban 1m magas vízréteg, fölötte 3 m magas olajréteg helyezkedik el. Ha kinyitjuk a tartály alján lévő csapot, mekkora sebességgel kezd el kifolyni a víz? Az olaj sűrűsége 900 kg/m3, a víz sűrűsége 1000 kg/m3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Biztos van egyszerűbb módja, de én a Torricelli törvénnyel számolnám; illetve azzal a módosítással, hogy mivel felül olaj van, a 3 m olaj hidrosztatikai nyomása milyen magas vízoszlop nyomásának felel meg.

`rho_o*h_o=rho_v*h_v`

`h_v` = `rho_o/rho_v*h_o` = `900/1000*3` = 2,7 m

A teljes vízoszlop magassága tehát 1+2,7 = 3,7 m magas vízoszlopnak tekinthető.

A Torricelli kiömlési törvény szerint ha a kiömlő nyílás sokkal kisebb, mint a tartály keresztmetszete, akkor a kiömlési sebesség számolható a

`v=root()(2*g*h)` képlettel.

`v=root()(2*10*3.7)` = 8,6 `m/s`.
0