Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
405
Mellékeltem a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y` + `(x+y/4)` `O_2` = x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

120-105 = 15 `cm^3` a `CO_2` mennyisége.

1 mol szénhidrogén `rightarrow` x mol `CO_2`

5 `cm^3` szénhidrogén `rightarrow` 15 mol `CO_2`

`1/5=x/15`

x = 3

125 `cm^3` levegő a kiindulás, 105 `cm^3` a maradék oxigén és nitrogén `rightarrow` 125-105 = 20 `cm^3` oxigén reagált.

1 mol szénhidrogénhez szükséges `x+y/4` mol oxigén

5 `cm^3` szénhidrogén reagál 20 `cm^3` oxigénnel

`1/5=(x+y/4)/20` (x=3)

`3+y/4=4`

`y/4=1`

y = 4

A keresett szénhidrogén képlete `C_3H_4`

A kiindulási levegő 125 `cm^3`, ebben van `125/5` = 25 `cm^3` oxigén.

A reakcióban részt vesz 20 `cm^3` oxigén, a felesleg 25-20 = 5 `cm^3`

20 `cm^3` oxigén az 100 %

5 `cm^3` oxigén pedig `5/20*100` = 25 % a levegőfelesleg.
1