Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
373
Mellékeltem a feladatot. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_x_H_y` + `(x+y/4)` `O_2` = x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

1 mol szénhidrogénből keletkezik x mol `CO_2`

8 `cm^3` szénhidrogénből keletkezik 24 `cm^3` `CO_2` (amennyit a lúgoldat elnyelt).

`1/8=x=24`

x = 3

A maradék nitrogén és oxigén mennyisége 184-24 = 160 `cm^3`

200 `cm^3` volt a kiindulási levegő, akkor elreagált 200-160 = 40 `cm^3` oxigén.

1 mol szénhidrogénnel reagál `x+y/4` = `3+y/4` mol levegő.

8 `cm^3` szénhidrogénnel reagál 40 `cm^3` oxigén

`8/1=40/(3+y/4)`

`3+y/4` = 5

`y/4` = 2

y = 8.

A keresett szénhidrogén képlete: `C_3H_8`.
1