Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
445
Az l, és m, feladatokat valaki le tudná vezetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
l,

`(1/4)^(3x)-(1/8)^(x-1)=128`

`(1/4)^(3x)` = `4^(-3x)` = `2^(-6x)`

`(1/8)^(x-1)` = `8^(1-x)` = `2^(3-3x)`

`2^(-3x)=a` helyettesítéssel

`a^2-8a=128`

`a^2-8a-128=0`

`a_(1,2)` = `(8 pm root()(8^2+4*128))/2` = `(8 pm 24)/2`

`a_1` = -8 = `2^(3x)` nem lehet negatív egy pozitív szám hatványa.

`a_2` = 16 = `2^4` = `2^(-3x)`

-3x = 4

x = `-4/3`

Ellenőrzés!


m,

`9^(x+root()(x^2+2))-4*3^(x-1+root()(x^2+2))=69`

`3^(x+root()(x^2+2))=a` helyettesítéssel

`a^2-4/3*a-69=0`

`a_(1,2)` = `(4/3 pm root()((4/3)^2+4*69))/2` = `(4/3 pm 50/3)/2`

Az egyik negatív, azt kihagyjuk

`a_2` = `(50+4)/6` = 9 = `3^2` = `3^(x+root()(x^2+2)`

`x+root()(x^2+2)=2`

`root()(x^2+2)=2-x`

jöhet a négyzetreemelés

`cancel(x^2)+2` = `4-4x+cancel(x^2)`

4x = 2

x = `1/2`

Ellenőrzés!
0