Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
402
Mellékeltem a képet. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CO` + `1/2` `O_2` = `CO_2`

`H_2` + `1/2` `O_2` = `H_2O`

10 `cm^3` elegy:

x `cm^3` hidrogén és 10-x `cm^3` szén-monoxid.

A kálilúg (KOH) a `CO_2`-dal reagál:

2 `KOH` + `CO_2` = `K_2CO_3` + `H_2O`

x `cm^3` hidrogénből keletkezik x `cm^3` víz, ezt eltávolítjuk.

10-x `cm^3` CO-ból keletkezik 10-x `cm^3` `CO_2`

10 `cm^3` keletkezett elegyből az átbuborékoltatás után marad 4 `cm^3` gáz, ez már csak az oxigén mennyisége, 4 `cm^3`.

Keletkezett tehát 10-4 = 6 `cm^3` `CO_2`

10 `cm^3` kiindulási gázelegyben van 6 `cm^3` `CO` és 10-6 = 4 `cm^3` hidrogén.

100 `cm^3` elegyben van `100/10*6` = 60 térfogat% `CO` és 40 tf% `H_2`

6 `cm^3` `CO` reagál `6/2` = 3 `cm^3` oxigénnel.

4 `cm^3` hidrogén reagál `4/2` = 2 `cm^3` oxigénnel.

Összesen reagál 3+2 = 5 `cm^3` oxigén

5 `cm^3` oxigén az 100%.

4 `cm^3` oxigén (ami maradt) az `4/5*100` = 80 %; ennyi volt az oxigénfelesleg.

A gázelegyet tehát 5+4 = 9 `cm^3` oxigénnel kevertük össze.
1