Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
407
Mellékeltem a képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
212 A

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

`CH_4` + 2 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

Induljunk ki 100 mol elegyből, az tartalmaz 10 mol etánt és 90 mol metánt.

10 mol etánhoz szükséges `3.5*10` = 35 mol oxigén

90 mol metánhoz szükséges `2*90` = 180 mol oxigén

Az elreagált oxigén mennyisége tehát 180 + 35 = 215 mol

Van 10% felesleg, ami majd megmarad a reakció után, az 21,5 mol oxigén.

Összesen felhasználtunk 215+21,5 = 236,5 mol oxigént; számoljunk 80:20 nitrogén: oxigénnel.

A reakcióelegyben tehát volt még `4*236.5` = 946 mol nitrogén, ez is megmarad a reakció után.

Keletkezik:

A 10 mol etán égéséből 20 mol szén-dioxid

A 90 mol etán égéséből 90 mol széndioxid

Összesen keletkezik 20+90 = 110 mol `CO_2`

A gázelegyünk tehát:

21,5 mol oxigén; 946 mol nitrogén; 110 mol szén-dioxid. Ez összesen 21,5+946+110 = 1077,5 mol elegy

100 mol elegyben van `100/1077.5*21.5` = 2 mol oxigén

100 mol elegyben van `100/1077.5*946` = 87,8 mol nitrogén

és 100-(87,8+2) = 10,2 mol szén-dioxid.

A gázelegy térfogat%-os összetétele: 2 `%(V/V)` `O_2`, 87,8 `%(V/V)` `N_2` és 10,2 `%(V/V)` `CO_2`.


100 mol égetéséből kaptunk 946 mol nitrogént, 110 mol `CO_2`-ot és 21,5 mol oxigént.

1 `dm^3` elegy elégetésekor keletkezett `1/100*946` = 9,46 `dm^3` `N_2`

`1/100*110` = 1,1 `dm^3` `CO_2`

`1/100*21.5` = 0,215 `dm^3` `O_2`.
1