Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenáramú hálózatok (feladatok)

Főoldal » Középiskola » Fizika
638
Sziasztok. Lenne pár feladat amivel nem sikerül megbirkózni. A segítséget előre is köszönöm. (Ha nem nagy teher nem, csak az eredmény érdekelne, hanem a levezetés is.)

1. Határozza meg a műszerre jutó feszültséget.
Adatok: U=12V; R1=300K ohm; R2 200K ohm; RV= 1M ohm.

2. Határozza meg az R=2K ohm értékű, P= 0,5 W terhelhetőségű ellenállásra kapcsolható legnagyobb feszültséget.
U=?

3. )
A) Határozza meg a kimeneti feszültség minimális ( U ki min) és maximális (U ki max) beállítható értékét.
B) Határozza meg az U t feszültségű tápforrásból felvett maximális teljesítményt (P max)

4) A következő kapcsolásban számítsd ki a következő értékeket:
Re=?; (Nekem 1 K ohm jött ki) ; U=?; I R1=?; UR2=?

5) Adatok: U=9V, R1=1,5K ohm, R2=3K ohm, R3=1K ohm, R4 = 2K ohm.
A)Határozza meg a Thevenin helyettesítő kép Ug feszültségének értékét
B)Határozza meg a Thevenin helyettesítő kép Rg ellenállását
C)Határozza meg a rövidzárási kimeneti áramot (Iz)
D)Határozza meg a teljesítményillesztés esetén a terhelő ellenállás, a kapocsfeszültség és a kimeneti teljesítmény értékét (Rt, Uki, Pki)

Nagyon köszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Elektró
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
4-es feladat.

Mivel az `R_1` és `R_2` párhuzamosan van kapcsolva:
`R_(1;2)=(R_1 * R_2)/(R_1 + R_2)=400 \Omega`

Az `R_3` és `R_4` ellenállások sorosan vannak kapcsolva, ezért:
`R_(3;4)=R_3 + R_4=3000 \Omega`

Az előbbi két ellenállás párhuzamosan van kapcsolva, ezért:
`R_(1;2;3;4)=(R_(1;2)*R_(3;4))/(R_(1;2)+R_(3;4))=6000/17 \Omega`

Az `R_5` és ez az utóbbi nagy össz ellenállás szintén párhuzamosan vannak kapcsolva, tehát:

`R_(1;2;3;4;5)=(R_5 *R_(1;2;3;4) )/(R_5 + R_(1;2;3;4))=315,789 \Omega`

Tudjuk, hogy `I=0,02A`
Ekkor a telep feszültsége: `U=6,31578 V`

Erről csatoltam egy képet is. Mivel a program legnagyobb ellenállás értéke `120 Omega`, ezért sorba kötöttem 3 ellenállást, melyek ellenállásai: `120 \Omega`, `120 \Omega` és `75,7 \Omega`

Az `R_1`-re eső áramerősség, mivel a teljes `U` feszültség ráesik:
`R_1=U/I_1 -> I_1=U/R_1=(6,31578V)/2000\Omega=0,00315789 A`

Mivel `R_2`-n az előző számolt `I` áramerősség folyik át, ezért a rajta eső feszültség:
`U_2=I_1*R_2=(0,00315789 A)*(500 \Omega)=1,578945 V`
Módosítva: 4 éve
0