Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az atomok felépítése

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
Sziasztok! Valaki tudna segíteni a feladatok megoldásában?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
12,

5 mólban van `1.74*10^(26)` db proton és elektron, akkor a fele a proton, vagyis `(1.74*10^(26))/2` = `8.7*10^(25)` db proton

1 molban van `(8.7*10^(25))/5` = `1.74*10^(25)` proton

`6*10^(23)` db atomban van `1.74*10^(25)` = `174*10^(23)` db proton

1 db atomban van `1/6*174` = 29 db proton.

Megkeressük a periódusos rendszerben azt az atomot, amelyiknek 29 a rendszáma: ez a rézatom lesz.


13,

a,

1 mol, vagyis 55.84 g vasban van `6*10^(23)` db vasatom

23,5 g vasban van `23.5/55.84*6*10^(23)` = `2.525*10^(23)` db vasatom

b,

1 mol kénben, ami 32 g, van `6*10^(23)` db kénatom

10 g kénben van `10/32*6*10^(23)` = `1.875*10^(23)` db kénatom.
0